Daca vrei sa te ingrijesti de anul viitor- seamana seminte
Daca calculezi pentru un deceniu- planteaza un pom
Daca planul tau este pentru o viata- educa un om.

Programul EU SUNT MISCARE adaptat fluxului natural de crestere al Copilului.

Scopul  acestui program este de a crea un mod de viata sanatos, contribuind la dezvoltarea armonioasa a copiilor prin dezvoltarea miscarilor de mare amplitudine (mers, alergare, urcare), pana la miscari motrice fine (incheierea nasturilor, utilizarea veselei, transferul obiectelor diferite in recipiente separate, utilizarea periei de unghii etc), influentind favorabil capacitatea lui sociala si intelectuala.

 In acest sens, urmam un program complex de interventie, gandit de o echipa de specialisti din Ungaria, pe baza  a 15 ani de cercetare si activitate practica in gradinite.

Prin adaptarea miscarii la fluxul natural de crestere al copilului, tinand cont ca fiecare se dezvolta in ritmul sau, acesta se manifesta conform aptitudinilor lui. Astfel,  exercitiile nu vor fi nici prea usoare, nici prea grele,  pentru ca un exercitiu usor nu-l va motiva, iar cele grele il pot inhiba. De aceea, atentia noastra nu este indreptata pe executarea perfecta a exercitiilor, ci pe incurajare, asftel incat, treptat, sa faca miscari din ce in ce mai precise.

                         Ne bazam pe miscare pentru ca este manifesterea cea mai naturala. Prin miscare contribuim la:

 1. dezvoltarea inteligentei kinestezice, miscarea fiind principala manifestare a copilului, iar daca este realizata intr-o atmosfera linistita si de confort, contribuie la cresterea conditiei fizice si a unui stil de viata sanatos
 2. dezvoltarea inteligentei cognitive, prin cresterea capacitatii de concentrare a atentiei, a memoriei de reproducere, a gandirii creative si strategice
 3. dezvoltarea inteligentei emotionale prin formarea relatiilor interpersonale (copil-adult; copil-copil), cresterii stimularea compasiunii si a intelegerii fata de celalalt, prin incurajarea intr-ajutorarii in vederea dezvoltarii spiritului de echipa, si , nu in ultimul rand, prin intarirea capacitatea de control al propriilor emotii

4. dezvoltarea cunoasterii de sine si a valorilor morale in relatiile sociale ( sinceritatea, simtul adevarului, sentimentul de protectie etc)

Programul se desfasoara prin impletirea a doua planuri:

 •  Dispunem de un spatiu exterior foarte generos si, astfel, putem oferi copiilor un cadru potrivit de miscare prin joc liber, zilnic. Astfel pot experimenta si variatiile de temperatura, pot observa spontan  mediul si pot experimenta libertatea de miscare, pe care multi poate nu au acasa (ex. sa alerge, sa faca salturi, sa se tirasca, sa se miste, sa ocoleasca, sa depaseasca obstacole). Pot crea jocuri, se pot cunoaste si cu copiii din intregul centru, isi pot dezvolta abilitati motrice, folosindu-se de ansamblurile de joaca existente.

 • In activitatile Centrului se desfasoara exercitii de gimnastica, de atletism, cu caracter de joaca, axate nu pe un spirit competitiv, ci pe autodepasire.

  In timpul programului de miscare, realizam o serie de exercitii cu caracter preventiv in procesul de crestere al copilului (gimnastica pentru coloana vertebrala, exercitii pentru intarirea boltei piciorului, prevenirea platfusului etc) urmarind obiective specifice:

   

  • relaxarea ( prin tehnici de masaj)
  • observarea si corectarea posturii si aliniamentului corpului ( inviorarea de dimineata, grija fata de pozitia corpului la masa, in timpul mersului, alergarii)
  • cresterea mobilitatii articulare (jocuri cu mingea)
  • cresterea fortei musculare (escalada, catarare)
  • cresterea rezistentei musculare (drumetii in padure)
  • coordonarea controlului si echilibrului (mers in echilibru pe un anumit traseu)
  • antrenarea la efort (alergare de scruta durata, alergare de lunga durata)
  • reeducarea respiratorie (gimnastica respiratorie)
  • reeducarea sensibilitatii (rece, cald)
  • formarea deprinderilor motrice de baza (mers, alergare, saritura, alergare, prindere)

Mai mult decat atat, Centrul se afla in preajma unei paduri frumoase, care ne ofera posibilitatea de a explora natura intr-o atmosfera de bucurie. Astfel ,facem trecerea de la jocul liber, la expeditiile in natura, care se desfasoara in cadrul grupului, permitand adancirea sentimentului de apartenenta si solidaritate.

Pentru dezvoltarea armonioasa a copilului este importanta crearea unei legaturi cu mediul inconjurator si, tocmai aceasta legatura, ne propunem s-o initiem si sa o intretinem. Intr-o prima etapa, copilul este in principal atent la propria persoana si la propriile reactii, dar pe masura ce capata experienta si incredere in propriile puteri, incepe sa observe natura cu adevarat, in detaliu. Intr-un final, copilul ajunge sa se simta ca o particica din natura. Rabdarea, increderea, consecventa modeleaza nu numai individul, ci si intregul grup. Nivelul de efort fizic necesar in timpul expeditiilor, variaza de la usor la mediu (in functie de grupa de varsta), toate activitatile fiind distractive si dinamice.

Miscarea  este prezenta in toate manifestarile din viata Centrului: incepand cu inviorarea, in jocurile si activitatile in aer liber, in perioada de relaxare dinaintea somnului, precum si in  activitatile de dupa-masa.

Programul EU SUNT MISCAREA determina Copilul sa-si descopere VOINTA de a fi, de a face, de a-si manifesta potentialul nelimitat.