Ce este o Scoala democratica?

este mediu sigur și sănătos în care copii se dezvoltă, cresc și învață in propriul ritm. Acest mediu are are la bază doi piloni principali, ambii la fel de importanți:
   – autonomie în învățare și
   – o comunitate de elevi și cadre didactice îndrumătoare guvernată de egalitate și respect.

Cum functioneaza o Scoala Democratica?

La nivel de implementare, școlile democratice au un orar în care sunt stabilite ce activități se desfășoară, în ce interval de timp, în ce sală și cu care îndrumător. Elevii își aleg în fiecare moment al zilei activitatea pe care doresc să o desfășoare, singurele constrângeri fiind cele date de spațiu și de traiul în comun din cadrul școlii.

O dată sau de două ori pe săptămână se întrunește consiliul școlii în cadrul căruia sunt dezbătute aspecte ale cotidianului școlii, de la reguli până la moduri de a proceda în anumite situații, cum ar fi de exemplu organizarea unei excursii sau aprobarea unei vizite. Participarea la consiliu este benevolă, toți membrii școlii având posibilitatea să-și exercite dreptul de vot dacă doresc. Dreptul de vot are o pondere egală indiferent de vârstă sau de statutul din școală (elev sau profesor).

Unele școli democratice au și un comitet de justiție care reglementează abaterile de la reguli. Din acest comitet fac parte elevi și profesori, de obicei numărul elevilor fiind mai mare decât numărul profesorilor. Problemele se rezolvă prin ascultarea ambelor părți implicate în conflict, apoi se încearcă medierea conflictului și se pronunță consecințe. Toate aceste acțiuni sunt rezumate într-un proces verbal semnat de cei în cauză.

  1.  “Summerhill” –  una dintre primele scoli democratice din Anglia si  filmul “Summerhill (http://fymaaa.blogspot.ro/2015/02/scoala-democratica-o-alternativa.html)
  2. Articole suggestive:

 Education: Class Dismissed – Article by Hara Estroff Marano in Psychology Today
Freedom to Learn – Articles by Peter Gray, a research professor of psychology at Boston College, is a specialist in developmental and evolutionary psychology.
In Kids we Trust – ODE article about the Sudbury Valley School.
School for Life – ODE article about the Sudbury Valley School founders Daniel and Hanna Greenberg.
Free School – ODE article about Summerhill
List of Publications by Ton Jorg – A Dutch scientist from the IVLOS University of Utrecht with focus on complexity thinking.
 ‘CONVERSATIONS FOR CHANGE’: Interview on democratic education with Rachel Roberts